Συχνές Ερωτήσεις

Το διαμέρισμα ενοικιάζεται και άρα ο υπεύθυνος για πληρωμή είναι ο ενοικιαστής μου;

  • Τελικός υπεύθυνος είναι ο ιδιοκτήτης.

Ο πωλητής/developer, δεν έκανε εκείνα που υποσχέθηκε και άρα δεν πληρώνω μέχρι να εκτελέσει τις υποχρεώσεις του.

  • Τα κοινόχρηστα και η συντήρηση του έργου δεν έχουν σχέση με τον developer/πωλητή. Ασφαλώς και τιμωρεί αυτός ο αγοραστής τον ίδιο του τον εαυτό και τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες, μειώνοντας έτσι την αξία της επένδυσης του.

Γιατί να πληρώνω για τον ανελκυστήρα μια και είμαι στο ισόγειο και δεν το χρησιμοποιώ;

  • Σε μια κοινόκτητη οικοδομή όλοι πληρώνουν, ανεξάρτητα με τι χρησιμοποιούν.

Ζω στο διαμέρισμα μόνο 3 μήνες τον χρόνο και άρα γιατί να πληρώνω για τους άλλους;

  • Aνεξάρτητα της χρήσης, κενό ή μη, η αναλογία της χρέωσης θα πρέπει να πληρωθεί. Αυτό ισχύει και σε περίπτωση που υπάρχουν αδιάθετες μονάδες και για τις οποίες την ευθύνη της πληρωμής των κοινοχρήστων την φέρει ο ιδιοκτήτης/developer.

Γιατί να πληρώνω για κάποιο διαχειριστή;

  • Ο διαχειριστής πρέπει να πληρώνεται διότι είναι και άχαρη δουλειά (ιδιαίτερα οι εισπράξεις) και διότι θα πρέπει να διατηρεί τους λογαριασμούς. ΄Οποιος θέλει να το κάνει δωρεάν είναι, ασφαλώς ευπρόσδεκτος.

Εκεί που ο Α δεν πληρώνει και δεν κάνει τίποτε η Επιτροπή, εγώ γιατί να πληρωνω;

  • Προτεραιότητα εδώ είναι η καλή λειτουργία και η συντήρηση του έργου προς όφελος και της δικής σας περιουσίας. Υπάρχουν οι νομικές διαδικασίες για τους κακοπληρωτές κοινοχρήστων.

Ενώ τα κοινόχρηστα αναλογούν €/τ.μ., ο διαχειριστής με χρεώνει +€/τ.μ. για μελλοντική συντήρηση, κάτι που δεν μπορώ να το αντιληφθώ».

  • Κοινόχρηστα σημαίνει ανανέωση και προγραμματισμός για το μέλλον, π.χ. ο ανελκυστήρας που μετά από 15-20 χρόνια χρειάζεται αλλαγή. Συντήρηση της εξωτερικής εμφάνιση του έργου ανά 5 χρόνια, η αντικατάσταση κοινόχρηστων εγκαταστάσεων κλπ. ΄Αρα ορθά χρειάζεται ένα πρόσθετο ποσοστό για μελλοντικές δαπάνες, φτάνει η επιπλέον αυτή χρέωση να καταθέτεται σε ειδικό ταμείο και όχι να αποτελεί μέρος των τρέχοντων εξόδων. Διαφορετικά στο τέλος ο κάθε ιδιοκτήτης/ αγοραστής θα επιβαρυνθεί στο μέλλον με ένα σχετικά πολύ πιο ψηλό κόστος με τις ανάλογες αντιδράσεις. Σε περίπτωση ενοικίασης, είναι ορθό όπως το πρόσθετο ποσοστό καταβάλλεται από τον ιδιοκτήτη.

Δεν υπάρχει συμφωνία στο πωλητήριο έγγραφο για κοινόχρηστα, άρα ότι θέλει ο κάθε ένας πληρώνει;

  • Εάν δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, υπάρχει ο νόμος περί κοινοχρήστων 6 (Ι) 1993, βάσει του οποίου, ως μοντέλο, μπορεί να εφαρμοσθεί. Εκεί που υπάρχει γενική συμφωνία και υπάρχει σύγκρουση με τον νόμο, τότε υπερισχύει η νομοθεσία.

Δεν κατάλαβα πως χρεώνονται τα κοινόχρηστα. Δηλαδή εκείνος που έχει μια μεγάλη βεράντα και εκείνος που δεν έχει, χρεώνονται το ίδιο όταν η μονάδα έχει το ίδιο καλυμμένο εμβαδόν;

  • Η χρέωση θα γίνεται ανάλογα με τους καλυμμένους χώρους σε σχέση με το σύνολο των καλυμμένων χώρων ενός έργου. Το να υπεισέλθει κάποιος σε λεπτομέρειες θα είναι πολύ δύσκολο και παρακινδυνευμένο και θα προκαλέσει περισσότερες προστριβές παρά να τις μειώσει – π.χ. ο Α έχει 200 τ.μ. αυλή και ο Β 250 τ.μ., ή ο Γ έχει 20 τ.μ. καλυμμένη βεράντα και ο Δ 60 τ.μ. ακάλυπτη – δύσκολο πως θα διαμοιρασθούν τα κοινόχρηστα. Τα κοινόχρηστα ως τ.μ. μετρούνται, ως οι εξωτερικοί χώροι κάθε μονάδας, καλυμμένοι και ακάλυπτοι χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αναλογία των κοινοχρήστων. Μικρές αποθήκες, καλυμμένοι χώροι στάθμευσης κλπ, δεν περιλαμβάνονται στα τ.μ. Είναι όμως ορθό εκεί που υπάρχουν χώροι στάθμευσης σε υπόγειο και μη, οι έχοντες χώρο στάθμευσης, να πληρώνουν ένα πρόσθετο ποσοστό που να καλύπτει την καθαριότητα/ φωτισμό, ύπαρξη ανελκυστήρα κλπ που εξυπηρετεί το υπόγειο

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να πληρώνω την ασφάλεια για το έργο, όταν εγώ έχω δική μου ασφάλεια, έτσι δεν πρόκειται να πληρώνω δύο φορές;

  • Εάν π.χ. υπάρχει μια πολυκατοικία 4 διαμερισμάτων και είναι ασφαλισμένη ολόκληρη, δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν όμως ένας ιδιοκτήτης από τους 4 είτε δεν έχει ασφαλίσει, είτε έχει υπο-ασφαλίσει την μονάδα του, τότε καμία μονάδα (δηλαδή οι υπόλοιπες 3) μπορεί να επανα-ανεγερθεί.

Εγώ ξέρω ότι μια κατοικία του επιπέδου του δικού μου, για να ανεγερθεί εκ νέου, ως υπολογισμός για το κόστος αντικατάστασης/ασφάλισης, χρειάζεται γύρω στις €1200/τ.μ. Η διαχείριση με χρεώνει €1500/τ.μ. Με κλέβουν;

  • Το κόστος αντικατάστασης θα πρέπει να περιλαμβάνει την κατεδάφιση της υφιστάμενης μονάδας, νέες άδειες και αρχιτεκτονικά, πλέον Φ.Π.Α. και νέο κόστος μετά από 1-1½ χρόνο. Άρα το 25% επιπλέον είναι το ελάχιστο πρόσθετο κόστος και το κόστος θα πρέπει να επανα-υπολογίζεται ανά διετία τουλάχιστον.

Δεν το δέχομαι, δηλαδή θα πρέπει πρώτα εμείς όλοι που πληρώνουμε κανονικά, να προσθέσουμε στα έξοδα μας τις μη πληρωμές των ασυνείδητων, πλέον τα δικηγορικά/διοικητικά έξοδα και μετά εάν μας «βοηθήσει ο θεός» μέσω δικαστηρίου να τα εισπράξουμε;

  • H πρόνοια του νόμου περί κοινοχρήστων αναφέρει ότι πρώτα η Διαχείριση οφείλει να καλύψει τα έξοδα και μετά να κινηθεί νομικά εναντίον του μη πληρώσαντα.

΄Εχουμε τεράστιο πρόβλημα ούτε καν τα φώτα στον δρόμο δεν ανάβουν. Δεν έχουμε τίτλο και ούτε κατ’ επέκταση εγγεγραμμένη διαχείριση, πως θα αντιμετωπίσουμε τέτοιο πρόβλημα;

  • Η πιο καλή μέθοδος στο στάδιο πριν της έκδοσης τίτλου, είναι ο πωλητής/developer, να αναλαμβάνει την διαχείριση για περίοδο μέχρι την έκδοση των τίτλων, με όρο στο πωλητήριο έγγραφο ότι η μη πληρωμή κοινοχρήστων (έστω και εάν ο αγοραστής έχει κάποιο παράπονο) να αποτελεί διάρρηξη του εγγράφου πώλησης στην ολότητα του, με δικαίωμα του developer να το απαιτήσει πίσω κλπ. Καλή μέθοδος την οποία εφαρμόζεται και αν μη τι άλλο αποτελεί μια εκβιαστική/ουσιαστική φοβέρα προς εκείνους τους ασυνείδητους. Εάν όμως υπάρχει τίτλος, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, διότι η οδός είναι μόνο η αγωγή για είσπραξη.

Οι σωλήνες του πιο πάνω διαμερίσματος έχουν τρυπήσει και στάζει το νερό στο διαμέρισμα μου. Ποιος πληρώνει για την επιδιόρθωση;

  • Βάσει της γενικά αποδεκτής τακτικής είναι εκείνος που στην μονάδα του έχει πρόβλημα, ανεξάρτητα εάν άλλος είναι ο φταίχτης. Είναι η μόνη λύση, διαφορετικά είναι πολύ πιο δύσκολο να εξευρεθεί ο υπαίτιος π.χ. αποχωρητήριο όπου ο Α έριξε μέσω διάφορα και έχει μπλοκαριστεί η αποχέτευση του Β – ο Β πληρώνει, δυστυχώς. Το θέμα αυτό θα πρέπει επίσης να το πραγματεύονται και οι κανονισμοί της πολυκατοικίας.

Δεν πληρώνω τα κοινόχρηστα διότι δεν μου επιτρέπουν να έχω τον σκύλο μου στο διαμέρισμα, είναι αυτό λογικό;

  • Δες τι αναφέρει η Γενική Συμφωνία. Εάν δεν επιτρέπονται ζώα, τότε είσαι σε άδικο, διότι έχεις παραβιάσει την Γενική Συμφωνία. Εάν όμως η Γενική Συμφωνία δεν αναφέρεται επί τούτου, τότε έχεις το δικαίωμα να διατηρείς τον σκύλο σου νοουμένου, ασφαλώς, ότι δεν προκαλεί οχληρία-φόβο στους υπόλοιπους (για το oποίο υπάρχει άλλη νομοθεσία για οχληρία κλπ).

Αγόρασα το διαμέρισμα πριν 7 ημέρες και την 8η ημέρα έλαβα επιστολή από την διαχείριση για χρέωση €500 για ανακαίνιση του ανελκυστήρα. Δεν έπρεπε η χρέωση αυτή να αποσταλεί στον προηγούμενο ιδιοκτήτη;

  • Όχι όταν το αγόραζες το διαμέρισμα έπρεπε να είχες ερωτήσει για τέτοιο ενδεχόμενο. Εν πάση περιπτώσει μια και το διαμέρισμα είναι κάποιας ηλικίας, αναμένουμε ότι το έχετε αγοράσει σε χαμηλότερη τιμή αγοράς.

Πως η υπολογίζονται τα κοινόχρηστα έξοδα;

  • Βάση της νομοθεσίας περί κοινοχρήστων 6 (Ι) 1993, όλες οι κοινόχρηστες δαπάνες υπολογίζονται βάση των τετραγωνικών μέτρων της κάθε μονάδας.

Πως ενημερωνόμαστε για τις κοινόχρηστες δαπάνες που έγιναν τον κάθε μήνα;

  • Κάθε μήνα η εταιρεία μας σας αποστέλλει αναλυτική κατάσταση των κοινοχρήστων εξόδων. Σ’αυτή αναφέρονται αναλυτικά όλα τα κοινόχρηστα έξοδα που αφορούσαν τον συγκεκριμένο μήνα καθώς επίσης και το υπόλοιπο του ταμείου.

Ποιος είναι ο τρόπος πληρωμής των κοινοχρήστων στην εταιρεία σας;

  • Η πληρωμή γίνεται είτε στην τράπεζα απ΄ευθείας, είτε μέσω τραπεζικής εντολής ή ακόμα μέσω διαδικτύου. Μπορεί ακόμα να γίνει στα γραφεία μας ή μέσω του εισπράκτορα μας που θα βρίσκεται συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε μήνα στην πολυκατοικία σας.

Μπορούμε να πληρώνουμε ένα σταθερό ποσό κάθε μήνα? Αν ναι, πως είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί αυτό, αφού τα κοινόχρηστα έξοδα δεν είναι σταθερά κάθε μήνα?

  • Αυτό είναι δυνατόν αφού συμφωνηθεί στην αρχή της συνεργασίας μας.       Η εταιρεία μας μετά τη μελέτη που πραγματοποιεί πριν την υπογραφή συνεργασίας, σας προτείνει ένα σταθερό ποσό με βάση τα έξοδα των προηγούμενων ετών. Οποιαδήποτε διαφορά προκύψει, αποθηκεύεται στο αποθεματικό ταμείο της πολυκατοικίας σας για χρήση του σε μελλοντικά έξοδα συντήρησης της πολυκατοικίας. Αυτό βοηθά στο να γνωρίζετε από την αρχή της συνεργασίας μας το ποσό που θα πληρώνετε για το υπόλοιπο έτος.